“Uitvoering was waarschijnlijk een 9.5, maar de race zelf was een dikke tien.” Het was het oordeel van één van de beste zwemmers van de wereld. Adam Peaty was niet erg kritisch op zichzelf na de finale van de vijftig meter schoolslag. Dat was dan ook helemaal niet nodig, de Brit won de gouden medaille op die afstand op het EK Zwemmen 2018.
Als er iets is aan te merken op de race van Adam Peaty dan was het dat hij geen wereld record zwom. Iets wat hij eerder op het toernooi wel deed op de honderd meter schoolslag. Dat hij op de vijftig meter geen record zwom was dus bijna een teleurstelling na een gewonnen gouden plak op het Europees Kampioenschap. Adam Peaty zwom op de vijftig meter schoolslag een tijd van 26.09, genoeg voor goed. De Italiaan Fabio Scozzoli eiste het zilver op, en de Sloveen Peter John Stevens zwom hard genoeg voor de derde plek. De tijd van Adam Peaty was dan wellicht geen wereld record, het was wel een kampioenschapsrecord. Daarnaast was het de elfde gouden medaille op een EK voor de Engelsman. Met deze prestatie verslaat hij Fran Halsall als meest succesvolle Brit in het Europese zwemmen. Afgelopen donderdag deed hij er nog maar een schepje bovenop. Door zijn enorme talent sleepte hij ook bij de 4 x 100 meter vrije slag bij de heren de gouden medaille voor team Groot Brittannië in de wacht.
Adam Peaty verwacht ook volgend jaar op het WK zwemmen in Gwangju in Zuid Korea mee te kunnen doen om de prijzen. “Ik mistte een paar slagen, dat kostte me nul punt nul iets seconden. Maar ik denk niet dat ik zonder deze slechte slagen een wereld record gezwommen had. Maar volgend jaar ziet er sterk uit, ik voel me goed in mijn kracht en ook in mijn techniek.” Adam Peaty is een zwemmer om in de gaten te houden. Hij is pas 23, oer sterk en boom lang. Als hij een blijvende stijgende lijn kan laten zien in de komende periode dan gaat hij voor het Verenigd Koninkrijk nog heel wat medailles in de wacht slepen. En als je slim bent doe je daar je voordeel mee, op gratis goksites bijvoorbeeld. Wed je op de winst van Adam Peaty op gratis goksites als Bet777 en Ladbrokes, dan kan je dat een leuk zakcentje opleveren.
Als Adam Peaty de koning van het EK was, dan was de Zweedse Sarah Sjöström ongetwijfeld de koningin van het EK Zwemmen 2018 in Glasgow. Ze won voor de vierde achtereenvolgende keer de 100m vrijeslag op het EK. Ze veroverde op het afgelopen EK haar 23 EK medaille en is zo de meest succesvolle zwemster in de geschiedenis van het EK. Ondanks een blessure aan haar duim won ze ook de 50m vlinderslag, de 50m vrije slag en de 100m vlinderslag. Ze is de enige vrouw ooit die in deze combinatie van afstanden vier keer goud wist te halen op een EK, en de vierde vrouw die op één toernooi zowel de 50m als 100m vrije slag wist te winnen.
Door haar recente vier gouden medailles staat Sjöström nu op een totaal van 14 gouden, zes zilveren en drie bronzen medailles op EK’s. Hiermee overstijgt ze de Duitse Franziska van Almsick, de Zweedse Alshammar en de Hongaarse Katinka Hosszu.
Deze laatste, Katinka Hosszu, wist ook op dit toernooi nog een gouden medaille te veroveren op de 200m wisselslag. Ze versloeg de Engelse Siobhan-Marie O’Connor en liet zien nog steeds één van de meest talentvolle en succesvolle zwemsters uit de Europese geschiedenis te zijn.
Op het open water, bij de lange afstanden zagen we dat vooral de Nederlanders hoge ogen gooiden. Bij de dames won Sharon van Rouwendaal de 10km, en bij de heren tikte Ferry Weertman als eerste aan. Het podium van het open water was een prachtige, na de vervuilde baai van Rio de Janeiro op de Olympische Spelen was het mooie water van Loch Lomond, tegen een achtergrond van groene bergen, een verademing. Het was in dit water dat Sharon van Rouwendaal ook op de 5km zegevierde, en ook op het estafettenummer op het open water van Loch Lomond haalde ze een gouden medaille. Dat ze de 25km niet won was slechts te wijten aan een navigatiefout waardoor ze halverwege de wedstrijd weer achteraan het deelnemersveld aan kon sluiten. Bij de Nederlanders had ook Femke van Heemskerk een groot aandeel in de hoge positionering van Nederland op de medaillespiegel. Met vier keer goud liet ze zien weer helemaal in de top van het Europees zwemmen mee te doen.
De Belgen doen het ondertussen een stuk minder goed bij het internationale zwemmen. Kimberley Buys haalde een bronzen medaille op de 50m vlinderslag en zou daarmee de enige Belgische medaille van het toernooi halen. Deze teleurstellende resultaten komen voor een belangrijk deel doordat veel Belgische zwemmers ronduit teleurstellend hebben gepresenteerd op het EK. Dat wil zeggen; vergeleken met hun pr’s hebben ze ondermaats gezwommen. Veel zwemmers in de Belgische equipe hebben niet eens hun beste tijd van het seizoen gezwommen. Koen van Buggenhout, technisch directeur topsport van de Vlaamse zwemfederatie, heeft nog een andere oorzaak van de teleurstellende resultaten geïdentificeerd: de sfeer in de groep. “Er is geen Team Belgium.” Zo concludeerde Van Buggenhout.
Toch is Koen van Buggenhout optimistisch. In een interview met Sporza meldde de beleidsman genoeg jong talent in de Belgische zwembaden te zien. Talent dat de ambitie heeft België op een volgende Olympische Spelen te vertegenwoordigen. Hij ziet talent dat zich prima kan meten met de huidige generatie als het gaat om hoe vroeg in de loopbaan er hoe hard gezwommen wordt. Maar in het internationale zwemmen wordt steeds harder gezwommen en ook die ontwikkeling zal de nieuwe generatie op moeten vangen. Van Buggenhout toont zich een realist met de woorden: “Als we over een jaar nog in de zelfde situatie zitten is Tokio verloren.”