De zomer is nog in volle gang, de Tour de France zojuist verreden en oh ja, we zijn ook nog aan het nagenieten van een WK voetbal. Het begin van de Jupiler Pro League speelt zich af in de luwte van een zinderende sportzomer. Maar de voetballers in de beste competitie van België zijn toch echt al van start gegaan. Sterker nog, ze hebben er al twee speelrondes opzitten. Hier alles wat u wel of niet gemist heeft.
Afgelopen zondag is er een klein wonder gebeurd in de Jupiler Pro Leagie. Landskampioen Club Brugge kwam al na tien minuten spelen met een man minder te spelen. Wesley Moraes Ferreira da Silva ontving al vroeg in de wedstrijd een rode kaart van scheidsrechter Alexandre Boucaut. Hoewel Wesley volgens Club Brugge zijn gedrevenheid beter onder controle zou moeten hebben was de agressieve uithaal van de Braziliaan richting Katranis een rode kaart meer dan waard. Wesley bracht zijn club al vroeg in de problemen, en het was kunst en vliegwerk van de overgebleven tien spelers op het veld dat de winst opleverde. Heel content zal men in Brugge niet zijn over het optreden van Wesley, een volgende basisplaats lijkt onlogisch. Had je een weddenschap afgesloten voor winst van Brugge op een gratis goksite als Bet777 of Ladbrokes, dan zal je tachtig minuten peentjes gezweet hebben, desalniettemin was het snel geld verdient.
Club Brugge heeft met de winst tegen Moeskroen nu al zes punten uit twee wedstrijden. Maar zo gemakkelijk als het ging tegen Eupen in de eerste speelronde van de Jupiler Pro League, zo moeizaam ging het in Moeskroen. Moeskroen eindigde vorig seizoen kleurloos als veertiende in de competitie, maar kwam toch verrassend uit de startblokken. Het was Moeskroen spits Sambu die de eerste kans kreeg, een corner werd net naast gekopt. Het felle en gretige begin van de Henegouwers overrompelde de spelers van Club Brugge duidelijk. En wie daar het meest last van had was Club-spits Wesley. De Braziliaan was niet gediend van het assertieve verdedigende werk van Moeskroen verdediger Katranis en liet dit door middel van een elleboogstoot blijken. De video assistentie moest er bij te pas komen, maar na de beelden gezien te hebben kon scheidsrechter Boucaut maar één ding, rood geven aan de forward van Club Brugge. Wesley mocht het veld verlaten, zijn teamgenoten zaten met de scherven.
Het zou een zware wedstrijd worden, Sambu kreeg vijf minuten voor rust nog een kans, hij schoot onbegrijpelijk over en Club Brugge kroop door het oog van de naald. Manager Defays van Brugge besloot niet langer te wachten met verandering in zijn team aan te brengen. De tweede helft mocht Dion Cools beginnen, en hij liet zien zijn stempel op een wedstrijd te kunnen drukken. De verdediger op de rechter flank zette na tien minuten in de tweede helft een rush in en wist vanuit een bijzonder scherpe hoek de bal achter doelman Werner van Moeskroen te krijgen. Moeskroen hing in de touwen, niet meer in staat te reageren. De kans op een tweede doelpunt voor Club Brugge was met kansen van Vormer en Vossen groter dan de gelijkmaker van Moeskroen, die de wedstrijd ook met een man meer niet wist te controleren. Club Brugge wist de voorsprong tot het eindsignaal vast te houden en staat nu samen met Anderlecht aan de kop in de Jupiler Pro League. Moeskroen deelt de laatste plaats met Lokeren en Eupen, nu punten uit twee wedstrijden.
Hiermee loopt Club Brugge uit op andere teams. Antwerp wist er niet in te slagen de tweede speelronde positief af te sluiten en moest met een gelijkstand tegen KV Kortrijk genoegen nemen. Antwerp, de Great Old, speelde thuis in het Bosuilstadion een prima wedstrijd, maar tot scoren kwam de ploeg niet. Antwerp was niet nauwkeurig in de afwerking, of zag de inzet gekeerd door een uitstekend keepende Kaminski in het doel van Kortrijk. KV Kortrijk, onder leiding van Glen de Boeck, ging verder waar het in de vorige speelronde gebleven was, met slecht voetbal. Ook na de rust wist Kortrijk voor geen moment te overtuigen, en het punt dat ze aan deze wedstrijd over hielden was te veel.
Onder Anderlecht en Club Brugge vinden we dus Antwerp op gelijke hoogte met Genk, Cercle Brugge en Standard Luik, allen vier punten. Met drie punten staan Charleroi en Oostende op de zevende en achtste plek. Zulte Waregem, Waasland-Beveren en Sint-Truiden hebben twee maal gelijk gespeeld, twee punten. Gent en Kortrijk hebben beide één punt, Lokeren en Eupen nul. De competitie is begonnen!
De Jupiler Pro League behoort niet tot de topcompetities van Europa. Het gevolg, veel getalenteerde spelers vertrekken naar een betere competitie in Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, Italië of het Verenigd Koninkrijk als de kans zich voor doet. Maar soms lijkt het omgekeerde ook mogelijk. Op de vraag of hij zin had om naar de Belgische competitie terug te keren antwoorde keeper Thibaut Courtois niet onkennend. De keeper staat momenteel onder contract bij Chelsea, en zal, als het aan de sterkeeper zelf ligt, komend seizoen uitkomen voor Real Madrid. In grote lijnen ligt de transfer dan ook al vast. Echter, Chelsea lijkt moeite te hebben met het laten gaan van haar sluitpost, het lijkt dan ook voor de hand liggend dat Courtois zich maandag gewoon weer moet melden op het trainingsveld van Chelsea.
Op zij laatste vakantie dag verzorgde de keeper echter de aftrap tussen zijn oud club KRC Genk en STVV in de Limburgse derby. Voorafgaand aan de aftrap werd de doelman gepolst over een mogelijke terugkeer naar de Belgische competitie, naar Genk wellicht? “”Dat is altijd een mogelijkheid. Als het niet als speler is dan misschien wel in een andere functie. Maar ik denk dat ik nog heel jong ben,” zo liet Courtois in Het Laatste Nieuws optekenen. Courtois volgt de Belgische competitie nog altijd, vanuit Engeland, hij lijkt dus nog steeds geïnteresseerd te zijn in de Jupiler Pro League: Ik volg de Belgische competitie toch vrij fel. Thuis heb ik een satelliet zodat ik de Belgische wedstrijden kan zien. Dus ik denk dat ik wel op de hoogte ben.”