Een finale die alles had, een finale passend bij de epische karakter van het WK 2018 in Rusland. We zagen het zondag en we zullen er nog lang over napraten; de controversiële penalty voor Frankrijk, de eerste scorende tiener op een WK finale sinds Pele, en een komische keepersfout. Het was een strijd vol drama waarna Frankrijk als winnaar van het veld stapte.
Door de 4-2 overwinning op Kroatië is Frankrijk zondag gekroond tot wereldkampioen. Het gebeurde één keer eerder. Finales zijn niet altijd even boeien om te zien. Veelal zie je twee door angst lamgeslagen teams, te bang een fout te maken, te bang voor een achterstand. Zo niet in de laatste editie van het WK. In de finale zagen we twee teams die speelden met lef. Opvallend was dat Kroatië, die de finale in ging als absolute underdog, het meeste lef toonde en het eerste uur van de wedstrijd volledig domineerde. Het is tekenend voor de manier waarop het nationale elftal van de Kroaten speelt; met durf. Zelfs tegen veel sterkere tegenstanders. Maar gezien de prima aanvallers in het Kroatische team is zo’n instelling ook niet erg vreemd.
Maar deze dominantie kon niet worden omgezet in een voorsprong. Sterker nog, een gelukkige vrije bal werd door Mandzukic ongelukkig achter eigen doelman gekopt. Frankrijk kwam op voorsprong al verdienden Les Bleus dit allerminst. De Kroaten zagen hun eigen inzet tien minuten later verzilverd door een schitterende treffer van Perisic. Kroatië liet zien ook tegen de Fransen gewoon veldgoals te kunnen maken, daartoe in staat gesteld door dominant spel, scherpte van de spelers en een drang naar voren. De Fransen lagen simpelweg onder vuur van een veel beter spelend Kroatië in de eerste helft en het begin van de tweede helft. Elke duel werd door een Kroaat gewonnen, de passing was agressiever van de Kroaten en de snelheid van de spelers was formidabel. Frankrijk werd eigenlijk weggespeeld. Frankrijk zou alleen door geluk kunnen scoren, dat werd ze gegund door een discutabele beslissing van de arbiter.
Umtiti zou een corner tegen de hand van Perisic geschoten hebben. De scheidsrechter liet dit begaan, maar werd door de video refs gewezen op een mogelijke overtreding. De scheidsrechter keek naar het scherm, liep weg, liep weer naar het scherm en gaf uiteindelijk Frankrijk een penalty. Het was nauwelijks hands te noemen; een goedkope strafschop op het gunstigste moment denkbaar. Twee één Frankrijk.
Het was Antoine Griezmann die de penalty benutte, de goal zou de wedstrijd doen kantelen. Kroatië hield nog een poos stand, was zelfs nog, in wat resteerde van de eerste helft, de bovenliggende partij, maar kwam niet meer tot scoren. Al vroeg in de tweede helft begon de wedstrijd te kantelen. De Franse aanvalsmachine kwam op stoom, goals van Paul Pogba in de 59e minuut en Kylian Mbappe in de 65 gooiden de wedstrijd op slot. Mario Mandzukic bracht het verschil nog terug tot twee doelpunten, en deed daarmee de Kroatische natie weer hopen. Een domme fout van de Franse keeper Lloris werd genadeloos afgestraft door Kroatische aanvaller die verantwoordelijk was voor de eerste goal van Frankrijk. Mandzukic maakte zijn fout meer dan goed.
De gegeven strafschop was erg discutabel. Er was absoluut geen sprake van opzet, de armen van Perisic waren niet in een gekke positie, en de bal werd van zo dichtbij gekaatst dat de Kroaat hier onmogelijk op kon handelen. Maar ook een onterechte penalty is een penalty. Griezmann benutte de 22e penalty van dit toernooi, een record.
Dit WK is beslist door dood-spel momenten. Corners en vrije trappen hebben een erg belangrijke rol gespeeld in de groepsfase en knock-outfase van dit toernooi. De teams die hier goed raad mee wisten waren de meest succesvolle teams. Engeland kwam ver vanwege de goed ingestudeerde standaard situaties. Onze Rode Duivels zouden verder zijn gekomen als er meer aandacht was geschonken aan dood-spelmomenten. In Rusland kwamen 73 van de 169 goals voort uit dood-spelmomenten.
Het WK 2018 in Rusland zal ook de boeken in gaan als het toernooi van de eigen goals. Er waren er twaalf in totaal, en nog nooit eerder viel er een eigen goal in de finale. Het is een twijfelachtige eer die Mandzukic ten dele valt. Maar de Kroatische natie zal het, gezien het uitstekende spel dit toernooi van Mandzukic, de aanvaller niet kwalijk nemen.
Maar we gaan het WK in Rusland ook herinneren als het WK waarin een 19-jarige Frankrijk de titel bezorgde. Het toernooi zal de boeken ingaan als het toernooi waarin Kylian Mbappe laat zien aanspraak te mogen maken op de titel beste voetballer van de Wereld, daarmee Messi, Ronaldo en Neymar uitdagend. Want ook tegen de Kroaten was Kylian Mbappe weer van grote klasse. Hij wist zich uitstekend op het veld te positioneren, en was zelfs geruime tijd door zijn snelheid de enige Franse speler die gevaar wist te creëren. Jurgen Klinsmann zou later het zeggen: “Mbappe schudt de boel goed op. Ronaldo is vertrokken naar Juventus en Neymar wisselt mogelijk ook van club, maar wat gaat Mbappe presteren. Hij loopt comfortabel rond in het Franse, alsof hij er al tien jaar speelt.”
Het was een hele rits interessante gebeurtenissen tijdens de finale: een eigen goal, een strafschop, een blunder van de keeper en een geniale tiener. En dan was er ook nog Pussy Riot, eerder al in het nieuws geweest voor het ontheiligen van een kerk in Rusland. Dit maal bestormden ze het veld om aandacht te vragen politiek gevangen onder Putin’s bewind. De finale was zoals het hele WK; interessant en vol verrassingen. Maar het is nu voorbij, de voetballers mogen op vakantie. En sportliefhebbers kunnen zich richten op andere sportevenementen als de Tour de France en Formule 1. Een ook op die evenementen kunt u gewoon weer weddenschappen afsluiten op diverse gratis goksites als Ladbrokes en Circus Sport. Dan hoeft u zich deze zomer niet te vervelen.