Frankrijk is favoriet voor de titel. Het land kan eindelijk weer eens een serieuze gooi doen naar het wereldkampioenschap. Maar bondscoach Deschamps neemt onorthodoxe keuzes en legt daarbij zijn carrière in de weegschaal.
Het is een stille revolutie, die Didier Deschamps heeft doen voltrekken in voetballand Frankrijk; van de 23 spelers met ticket voor Rusland op zak deden slechts zes ook mee aan het WK in Brazilië, vier jaar geleden. En slechts negen van de spelers die straks in het vliegtuig naar Rusland zitten deden twee jaar geleden mee aan het EK. De harde keuzes die gemaakt zijn door de coach zijn niet door iedereen gewaardeerd. Zo deelde Adrien Rabiot de coach mee dat hij niet akkoord gaat met een stand-by positie. Een beslissing die weinig bijval kreeg in voetbalminnend Frankrijk, het spel van Rabiot was in aanloop naar het WK namelijk van weinig hoogstaand niveau. Men vind dan ook dat de middenvelder van Paris Saint Germain weinig reden tot klagen heeft. Andere spelers zijn wat gelukkiger in de rol van stand-by WK kandidaat.
De kracht van het Franse team is goed af te lezen aan de lijst namen van spelers die, vooralsnog, niet mee gaan naar Rusland. Lucas Digne van Barcelona, Kinglsey Coman van Bayern, en Anthony Martial van Manchester United zijn slechts op oproep beschikbaar, Dimitri Payet en Laurent Koscielny zijn geblesseerd. Ook het uitsluiten van Karim Benzema, die zaterdag tegen Liverpool nog de openingstreffer voor Real scoorde, kan op goedkeuring van het publiek rekenen.
Maar met het uitsluiten van grote namen maakt de Franse bondscoach Didier Deschamps zich uiteraard kwetsbaar. Want als het project mislukt en Frankrijk er al vroeg in het toernooi uit geknikkerd wordt, dan hebben critici genoeg munitie om het beleid van Deschamps aan flarden te schieten. Maar Deschamps heeft zijn keuzes niet voor niets gemaakt. Hij heeft immers een bijzonder grote verzameling jong voetbaltalent om zich heen. Spelers als Samuel Umtiti en Antoine Griezmann zijn enorm in statuur gegroeid sinds 2016. En Corentin Tolisso, Ousmane Debélé, en Kylian Mappé hebben zo’n stormachtige ontwikkeling laten zien dat de coach weinig keuze had dan ook voor deze talenten een plaats in het team in te ruimen. En dan zijn er ook nog die spelers die de coach weinig keuze laat dan ze op te stellen. De meest noemenswaardige van deze is natuurlijk Paul Pogba.
De keur aan spelers van het Franse elftal mag dan behoorlijk zijn. Toekomstig tegenstander Denemarken is nauwelijks onder de indruk. Age Hareide, coach van het Deens elftal deed Les Blues af als ‘niks bijzonders.’ Denemarken zal Frankrijk treffen in de derde ronde van de poule fase. Anderen plaatsen de uitspraken van de Deen in perspectief, en doen het af als bluf en psychologische spelletjes. Het Franse team is al een poosje zo goed als onverslaanbaar, dat was al zo sinds Michel Platini nog coach was van het Franse equippe, en kans is aanwezig dat Frankrijk, twintig jaar de WK-titel in eigen land, ook in 2018 gewoon weer wereldkampioen wordt. Toch kunnen de uitspraken van Hareide gestaaft worden door feiten uit de laatste kwalificatiereeks. Frankrijk won die kwalificaties met slechts 23 punten, landen als Duitsland, Portugal, Engeland en Spanje kregen allen minder tegendoelpunten te verwerken. En ook scorend loopt nog niet alles op rolletjes bij onze zuiderburen, zo scoorde België meer dan twee keer zo veel goals in de kwalificaties als Frankrijk. Het slechte resultaat in de eerste wedstrijd van Frankrijk, tegen Wit Rusland, had de bondscoach zomaar zijn kop kunnen kosten, ware het niet dat hij er vervolgens genoeg overwinningen tegenover kon zetten. Maar ook vorig jaar in augustus wist Frankrijk niet te winnen, dit keer van Luxemburg. Het lijkt er op dat Frankrijk dus vooral moeite heeft met de kleine tegenstanders. Dat was in maart bevestigd, toen Frankrijk vier tegentreffers moest incasseren in vriendschappelijke wedstrijden tegen Columbia en Rusland.
Vooral in de voorhoede lijkt de keuze al bepaald te zijn. In de verdediging, daarentegen, kunnen nog wel wat wisselingen optreden, en is het onzeker in welke formatie Frankrijk aan z’n eerste wedstrijden gaat beginnen. Dat hangt ook af van de formatie. Deschamps lijkt de voorkeur tegen aan een 4-3-3 formatie, maar heeft in de aanloop naar het WK ook geëxperimenteerd met de 4-4-2 formatie. De eerste optie past het best in het straatje van verdedigers als N’Golo Kanté, Blaise Matuidi en Paul Pogba. In de voorhoede is Griezmann eigenlijk wel zeker van zijn rol als schaduwspits, hij zal hoogst waarschijnlijk naast Olivier Giroud en Mbappé op het veld staan. En met zo’n voorhoede is het eigenlijk niet voor te stellen dat Frankrijk de eerste rondes niet overleeft.
Het gevaar voor Frankrijk schuilt in de achterhoede. Als tegenstanders daar gebruik van willen maken gooien ze het voorin dicht en gokken ze op een goal uit de counter. Met nog twee weken tot het WK zal Deschamps daarom snel tot een besluit over de formatie moeten komen, en daar zijn verdediging op afstemmen. Gerommel en onduidelijk binnen de defensie over wie waar speelt kan men nu missen als kiespijn. Deschamps doet er daarom goed aan in de laatste oefen interlands de knoop door te hakken en zijn verdedigers duidelijke instructies mee te geven. Is Deschamps niet in staat orde op zaken in de verdediging te stellen, dan zal dit al snel de achilleshiel van het Franse team blijken te zijn. Een zwakte waar tegenstanders maar wat graag gebruik van zullen maken.
Bondscoach Didier Deschamps zal in het vliegtuig stappen met de volgende groep spelers.
Keepers: Hugo Lloris, Steve Mandanda, Alphonse Areola.
Verdedigers: Layvin Kurzawa, Benjamin Mendy, Samuel Umtiti, Raphaël Varane, Lucas Hernandez,
Benjamin Pavard, Adil Rami, Djibril Sidibé
Middenvelders: Paul Pogba, Blaise Matuidi, Corentin Tolisso, N’Golo Kante, Steven Nzonzi.
Aanvallers: Kylian Mbappe, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Ousmane Dembele, Florian Thauvin, Thomas Lemar, Nabil Fekir.