Voetbal is een spel, waar passie heerst. Voetballers willen maar een ding: een goal maken voor hun team. Ze willen dat hun team de wedstrijd wint. Soms kan dit echter tot ongewenst gedrag leiden. Dat moet natuurlijk worden bestraft. De rode kaart maakt een einde aan de activiteit van de speler op het veld. De andere spelers moeten dan de wedstrijd zonder hun teamgenoot verder spelen. Indien u regelmatig voetbalwedstrijden via een site als Bingoal volgt, dan zal u zich wel levendig dat moment herinneren, waar een speler te horen krijgt dat hij de wedstrijd vanop de bank mag aanschouwen. Het spel is uit. Op dat moment lijkt het, of de voetballer terug met zijn beide voeten op de grond terechtkomt. De realiteit is hard.
Tijdens de zomermaanden stond alles in het teken van de grote transfers. De mercato was indrukwekkend. Er konden lijsten worden samengesteld van voetballers die voor torenhoge bedragen van club wisselden. U en ik stonden er met open mond naar te kijken. Nu we de stoelendans achter ons laten, kunnen we nog andere lijsten samenstellen. Er zijn namelijk voetballers die geen rode kaart kregen. Dat is toch het vermelden waard. Het betekent namelijk dat ze erin slaagden, steeds voorbeeldig gedrag op het voetbalveld te vertonen. Voetbal is een spel van passie, maar zelfs in de hitte van de strijd kunnen sommige voetballers hun evenwicht bewaren.
De volgende namen van voetballers moet u onthouden: Gary Lineker, Xavi, Damien Duff, Ryan Giggs, Raul, Phillip Lahm, Michael Carrick, Luke Young, Shay Given en Edwin Van Der Sar. Deze personen halen de top tien van spelers zonder rode kaart. Ze schrijven geschiedenis. De tien spelers bewijzen, dat voetbal ook met respect voor andere voetballers kan plaatsvinden. Het zal de coach van de speler in kwestie deugd doen, te zien, dat de speler in deze top tien voorkomt. Voorbeeldig gedrag wordt toch ook aan de onmiddellijke omgeving van de speler verbonden. Die oefent een zekere invloed op de speler uit. Spelers zonder rode kaart zijn ook een uitstekende bron van inspiratie voor jonge spelers.
Gary Lineker (Engeland, 56) dook recent nog in het nieuws op, toen hij een pakkend eerbetoon aan zijn pas overleden vader gaf. Zijn vader was voor hem een held. Hij was erg trots op zijn zoon en was erg bij zijn voetbalcarrière betrokken. Zo genoot zijn vader ervan met het voetbalteam van zijn zoon rond te rijden. Het mag duidelijk zijn, dat de liefde van de vader voor de zoon ook tot uiting kwam in het positieve gedrag van de zoon op het veld. Ook Xavi Creus (Spanje, 37) heeft een mooie reputatie opgebouwd. Hij heeft kennis van goed voetbal, blijft altijd bescheiden en is trouw aan zijn club. De voetballer combineert zijn talent met positief gedrag en dat wordt erg gewaardeerd. Damien Duff (Ierland, 38) ging eind 2015 als voetballer op pensioen en coacht nu zelf voetballers. Duff staat bekend om zijn buitengewoon karakter en talent. Hij houdt nog steeds enorm van voetbal.
Ryan Giggs (Wales, 43) is een voormalig speler van Manchester United en heeft nu de rol van coach op zich genomen. Giggs gaat de voetbalgeschiedenis in als een van de beste voetballers van Manchester United. Onlangs was hij in Pakistan om voetbal te promoten en talentvolle spelers aan het werk te zien. Buiten het voetbalveld haalde Giggs wel een rode kaart van zijn ex-vrouw. De scheiding haalde het nieuws. Raul Blanco (Spanje, 40) was een van de sterren van Real Madrid. Hij wordt in het algemeen als een van de beste spelers van Spanje beschouwd. Phillip Lahm (Duitsland, 33) is al op voetbalpensioen. Lahm wordt als voetbaltalent erg de hemel in geprezen. De ‘magische dwerg’ (bijnaam wegens kleine gestalte) overtuigde iedereen met zijn techniek, ritme en precisie bij het aanvallen.
Michael Carrick (Engeland) werd onlangs op 36-jarige leeftijd door Pep Guardiola, baas van Manchester City, nog bestempeld als de beste middenvelder die Guardiola tot nu toe in zijn voetballoopbaan heeft gekend. Dat is een eervol compliment. Luke Young (Engeland, 38) wordt eveneens als toptalent beschouwd. Hij komt uit een waar voetbalnest. Zijn broer voetbalde ook op hoog professioneel niveau. Shay Given (Ierland, 41) is een uitmuntend doelman. Buiten het veld heeft hij net als Giggs een rode kaart behaald, zijn huwelijk liep eveneens spaak. Op het voetbalveld bewijst hij dat hij speciaal is. Given beschikt over buitengewoon talent, gedraagt zich voorbeeldig op het veld en is uitermate trouw aan zijn club. Edwin Van Der Sar (Nederland, 46) kreeg meerdere onderscheidingen als beste Nederlandse doelman van het jaar (van 1994 tot 1997). Van Der Sar speelde onder andere voor Ajax en is nu algemeen directeur van Ajax.
Een rode kaart is een duidelijk teken voor de spelers en het publiek dat specifiek gedrag niet door de beugel kan. In het echte leven zou een rode kaart ook wonderen kunnen verrichten. Het is goed om grenzen te zetten. Waar grenzen bewaakt worden, ontstaat wederzijds respect. Kwaliteit krijgt alle kans om boven te drijven als het kaf van het koren wordt gescheiden. Misschien moeten we sommige mensen even een rode kaart geven, als we vinden dat bepaalde grenzen worden overschreden. Ze mogen dan even niet aan ons leven deelnemen, tot ze laten zien dat ze weten dat we respect verdienen. Het geldt natuurlijk ook voor u en mij. We leren allemaal door vallen en opstaan dat we niet zonder elkaar kunnen. Het is goed om regels na te leven en elkaar te respecteren. Uit chaos kan geen wonder ontstaan. Hopelijk halen we allemaal in onze persoonlijke omgeving ook de top 10 van mensen die geen rode kaart kregen.